Information

Centre d'Interpretació 115 Dies, Corbera d’Ebre


The Centre d'Interpretació 115 Dies in Corbera d’Ebre is a museum dedicated to the bloody Battle of the Ebro in the Spanish Civil War.

The Battle of the Ebro took place between 24th July and 18th November 1938 and was one of the final offensives launched by the Republican forces. Their defeat left Republican military capabilities severely diminished, paving the way for the eventual Nationalist victory.

The offensive was launched by Republican leader Juan Negrin, who was trying to relieve pressure from the Madrid front. The initial Republican attack failed to achieve a breakthrough and the resultant Nationalist counter-attack left the Republican forces in tatters and led to the withdrawal of the International Brigades.

The Republicans lost at least 30,000 dead and 20,000 wounded, while the Nationalists lost at least 30,000 killed and wounded.

The Centre d'Interpretació 115 Dies contains a number of exhibits that shows the battle’s progression and uses a number of video and audio guides to take visitors on a journey through the history of the battle.

It is a good place for those interested in the Ebro Battlefields to begin their travels and provides excellent views of the surrounding areas where much of the fighting took place.


Els centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre, el Museu de l'Exili i el Memorial Democràtic reobren les portes

L’any 2019 el COMEBE va rebre més de 9.000 visites. Es calcula que durant els mesos de confinament s’han perdut unes 4.500 visites.

Pel que fa al Museu Memorial de l'Exili, obrirà a partir del 29 de maig. L'horari serà de 1.00 a 18.00 hores de dimarts a dissabte i diumenge i festius de 10.00 a 14.00 hores. Davant la impossibilitat d'utilitzar les audioguies, els visitants es podran descarregar la informació en els seus dispositius mòbils en català, castellà, francès, anglès i alemany. A més de la mostra permanent, es podran visitar les exposicions temporals 'Art i exili. Artistes de l'exili català de 1939' i 'Art i memòria: fugir'.

El 2019 el MUME va rebre prop de 18.500 visitants, la meitat dels quals van ser estudiants d'ESO i batxillerat. Es calcula que en els darrers dos mesos i mig s’han perdut unes 4.000 visites.

Per últim, el Memorial Democràtic situat al carrer del Peu de la Creu de Barcelona reobrirà les portes el 2 de juny en l'horari habitual – de dimarts a dissabte laborables de 10 a 18 hores i els diumenges i festius de 10 a 14 hores.


Els centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre reobren les seves portes

Els centres memorials de la Generalitat tornen a obrir les portes al públic després del tancament pel coronavirus. Es tracta dels cinc centres del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), ubicats en diferents municipis de la Terra Alta el Museu Memorial de l'Exili (MUME), situat a la Jonquera (Alt Empordà) i el Memorial Democràtic, a Barcelona. La reobertura es farà complint les mesures de seguretat, amb un terç de l'aforament, recorreguts que facilitaran una distància mínima de dos metres entre visitants i guants, mascaretes i desinfectants de mans. El primer a obrir serà el centre d'interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre, que ho farà aquest dimarts i l'últim el Memorial Democràtic, que ho farà el 2 de juny.

En concret, el centre d'interpretació 115 Dies de Corbera d'Ebre obrirà les portes aquest dimarts 26 de maig a partir de les 10.00 hores. A partir d'aquest dissabte, els cinc centres d'interpretació del COMEBE obriran tots els caps de setmana, de forma simultània. La iniciativa busca afavorir el turisme interior i aconseguir un augment significatiu del nombre de visitants.

Fins ara, el centre 115 Dies era l’únic que sempre estava obert els caps de setmana perquè el seu horari és de dimarts a diumenge. Els altres quatre centres, que només obren els caps de setmana, s’anaven alternant. L’any 2019 el COMEBE va rebre més de 9.000 visites. Es calcula que durant els mesos de confinament s’han perdut unes 4.500 visites.

Pel que fa al Museu Memorial de l'Exili, obrirà a partir del 29 de maig. L'horari serà de 1.00 a 18.00 hores de dimarts a dissabte i diumenge i festius de 10.00 a 14.00 hores. Davant la impossibilitat d'utilitzar les audioguies, els visitants es podran descarregar la informació en els seus dispositius mòbils en català, castellà, francès, anglès i alemany. A més de la mostra permanent, es podran visitar les exposicions temporals 'Art i exili. Artistes de l'exili català de 1939' i 'Art i memòria: fugir'.

El 2019 el MUME va rebre prop de 18.500 visitants, la meitat dels quals van ser estudiants d'ESO i batxillerat. Es calcula que en els darrers dos mesos i mig s’han perdut unes 4.000 visites. Per últim, el Memorial Democràtic situat al carrer del Peu de la Creu de Barcelona reobrirà les portes el 2 de juny en l'horari habitual —de dimarts a dissabte laborables de 10.00 a 18.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.


Civil War [ edit | edit source ]

View of Corbera d'Ebre with the old town on the hill (2007).

The town was completely destroyed during the Battle of the Ebro (25 July–16 November 1938) and although the lower part of the town was rebuilt, the upper part, known as Poble Vell (Old Town), including the old church on the hill, has been kept as a reminder.

The town has one of the five information centres run by COMEBE, a public consortium, including the Generalitat de Catalunya, that was founded in 2001 to recover the historical memory of the areas in which the 115-day long Battle of the Ebro, the longest, bloodiest and most decisive battle of the Spanish Civil War, took place. The Centre d'interpretació de la batalla de l'Ebre (Battle of the Ebro Information Centre) has marked paths on a circuit around the area. ΐ]

At the end of March 1938, following the Aragon Offensive, the Lincoln-Washington Battalion, retreating from Belchite, where they had lost 400 of a total of 500 men, had camped in the area of Corbera. However, they were unaware that the town had been in Nationalist hands since noon on April 2, and several American brigadiers of the Lincoln and Washington Battalions of the International Brigades passing through were captured and executed, including the commanding officer of the Battalion, Major Merriman, and his second in command, David Doran. Α] Merriman's post as commander of the Battalion was taken by Milt Wolff, the last commander of the XV International Brigade's Lincoln Battalion. They re-group on the banks of the Ebro to participate in the Ebro offensive, their numbers gradually increasing to around 700 men, including Spanish troops. Β] After heavy fighting in the area, and heavy losses, at the beginning of September, the Lincoln Battalion is back in the vicinity of Corbera, only to be withdrawn from the region towards the end of the month, following the September 21 announcement by Spain's Prime Minister, Juan Negrín, before the League of Nations at Geneva, of his decision to unilaterally withdraw all international troops from the Republican Army. Β]

The town also has a museum with Civil War artefacts and memorabilia. Γ]


Centre d'Interpretació 115 Dies, Corbera d’Ebre - History

Centre d'Interpretació 115 Dies

Tipus de recurs: Museus, sales d'exposició i centres d'interpretació

Adreça: Carrer de Freginals 18-14

Descripció:
Sota el nom de 115 dies, aquest Centre d'Interpretació ofereix al visitant una visió completa del que van significar aquells 115 dies de combats a l'Ebre, tant des del punt de vista de les diferents accions bèl·liques de les ofensives i contraofensives que ambdós exèrcits protagonitzen al llarg d'aquells dies, com des del punt de vista de les conseqüències polítiques que va tenir la batalla, tant durant el seu desenvolupament com després de la derrota republicana. L'exposició compta amb una introducció per situar el visitant en la realitat històrica del juliol de 1938.

La batalla de l'Ebre va ser un intens combat entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes. El 25 de juliol de l'any 1938 es va iniciar el que es convertiria en el definitiu enfrontament de la Guerra Civil Espanyola. Les terres del Matarranya, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta havien de veure la major acumulació de forces combatents de la història de Catalunya i es van amarar amb la sang de desenes de milers d'homes. L'Ebre es tornà a convertir en línia de foc com ja ho havia estat en tantes altres guerres del passat. L'objectiu del centre és aconseguir que el visitant sigui conscient que la batalla no va ser només un seguit d'accions bèl·liques que es van desenvolupar sobre un mapa, sinó que en aquest territori s'hi van posar en joc la vida, els ideals i les esperances de molta gent.

Tipus de fons: Bèl·lic. Polític.

Contingut de l'exposició permanent:

L'exposició consta de set àmbits:

"La nit de Sant Jaume" és l'àmbit que introdueix l'exposició, on es pretén transportar el visitant als escenaris de la batalla a través de les sensacions. "El pas del riu" mostra els primers dies del conflicte i explica els objectius que tenia cadascun dels exèrcits enfrontats. "Els preparatius de l'ofensiva" i "115 dies de combats" expliquen el decurs de la batalla, les ofensives i les contraofensives, tenint en compte els factors militars, humans, polítics, estratègics i territorials. "El darrer dia" és un espai de reflexió sobre el final de la batalla i la derrota de la República, però també mostra les conseqüències que van patir els homes i les dones que van haver d'abandonar la seva terra, per als quals es va iniciar un llarg temps de foscor i penúria. "La terra ferida" i "fer memòria, fer futur" són àmbits de reflexió, de recuperació de la memòria històrica i reconciliació amb el nostre passat. Mitjançant les emocions apareix el diàleg intern entre la necessitat d'oblidar i l'obligació de recordar, entre els morts i els vius, entre el passat i el present."

Activitats: Altres exposicions a la sala polivalent. Recursos pedagògics, dossiers: Les terres ferides. Treball de recerca i crèdit de síntesi.


Centre d'Interpretació 115 Dies, Corbera d’Ebre - History

Fa tot just 80 anys, la Terra Alta i Gandesa van ser l’escenari de la batalla més important i decisiva de la guerra civil espanyola. Avui, encara podem veure les cicatrius que van marcar per sempre més aquest territori. Us convidem a descobrir-la amb cinc propostes que us faran reviure aquells 115 dies de l’estiu i la tardor de 1938.

Fruit de la voluntat de col·leccionistes privats i també de l’administració, a la Terra Alta s’ha creat una xarxa de centres d’interpretació i museus que ens traslladaran a aquells mesos de l’any 1938 on l’horror de la guerra va ferir el territori. Les restes materials de la batalla que un dia es trobaven escampades pels camps i boscos de la comarca, ara es poden veure exposades en els diferents espais que s’han habilitat, com el Museu-Memorial del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, a Gandesa, o el Centre d’Interpretació 115 dies i l’exposició La Trinxera, a Corbera.

Museu-Memorial del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre

Per submergir-nos aquest moment de la història tenim a la nostra disposició a Gandesa el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, situat a l’edifici de les antigues escoles de la localitat. El Museu-memorial del CEBE reuneix una immensa col·lecció de material bèl·lic i tota mena de testimonis gràfics i sonors d’aquest dramàtic episodi, exposats de manera senzilla, autoguiada i didàctica. Resulta un punt d’inici ideal per realitzar una ruta pels espais de la Batalla de l’Ebre.

Museu-Memorial Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre. Gandesa

Centre d’Interpretació 115 dies

El Centre d’Interpretació 115 dies, situat a Corbera d’Ebre, és un equipament de primer ordre per submergir-se en la batalla de l’Ebre, el combat més important de la Guerra Civil. Ens permet entendre les causes i el desenvolupament de la batalla en base a material bèl·lic, diorames, textos, audiovisuals i mapes interactius. Disposa, a més, d’una terrassa-mirador per veure i interpretar les localitzacions més importants de les serres de Cavalls i Pàndols, llocs on es van produïr els combats més durs durant els gairebé quatre mesos que va durar la batalla.

Centre d’Interpretació 115 dies. Corbera d’Ebre

Exposició La Trinxera

L’exposició la Trinxera, de Corbera d’Ebre, és un projecte personal carregat d’emocions i esperit. Durant dècades, el propietari Pere Sanz s’ha dedicat a col·leccionar tota mena de records i materials relacionats amb la Batalla de l’Ebre, molts d’ells recuperats al mateix front de batalla, que van des de petites bales de pistola a canons, des de cartes de soldats dirigides a les seves famílies fins a cartells propagandístics i des d’uniformes i objectes personals a vehicles. Una col·lecció que guanya en interès si tenim el propietari com a guia d’excepció, que recorda els detalls i la història de cada objecte, i aconseguirà que ens traslladem a aquells difícils mesos de l’any 1938.

Exposició la Trinxera. Corbera d’Ebre

La Terra Alta, la Ribera d’Ebre i fins i tot les comarques del Baix Ebre i el Montsià estan plenes de les restes i senyals que va deixar enrere la Batalla i que es conserven com a testimoni 80 anys després. S’han rehabilitat una sèrie d’espais a l’aire lliure per fer-los visitables, i paral·lelament s’han construït miradors, monuments i memorials en indrets emblemàtics. Us recomanem llegir un dels nostres articles i visitar la web del COMEBE, on hi trobareu llistats la majoria d’aquests indrets.

A banda, volem fer esment d’un espai que s’ha afegit a la llista coincidint amb aquest 80è aniversari: les Trinxeres del Mas d’en Grau, a uns 5 km de Gandesa, a la vora de la carretera que porta a Vilalba dels Arcs. S’ubiquen en un punt de gran interès estratègic que a la vegada és un mirador excepcional sobre el paisatge de la Terra Alta i el camp de batalla. Estan formades per un conjunt de parapets en pedra seca, trinxeres i refugis construïts per les tropes de la 35 divisió republicana durant l’atac que van intentar sobre Gandesa.

Trinxeres de Mas d’en Grau. Gandesa

Si entre els espais de la Batalla de l’Ebre n’hem de destacar un per la seva càrrega simbòlica i emocional, aquest és sense cap mena de dubte el Poble Vell de Corbera. Les ruïnes de Corbera han esdevingut una icona de l’horror de la guerra civil, un record omnipresent que clama contra la irracionalitat de la guerra i que mostra de la manera més colpidora imaginable el que no hauria d’haver passat mai.

Les runes cobreixen avui els carreronets de la vella Corbera, unes places i carrers que fins el juliol de 1938 havien estat plens de vida i que la sobtada arribada de la guerra va truncar per sempre.

Avui, l’església de Sant Pere és el centinella de les ruïnes que l’envolten. La reforma duta a terme fa pocs anys li ha retornat l’ànima, a més d’habilitar un espectacular mirador al capdamunt del campanar.

Entre les façanes cosides per la metralla, les parets caigudes, les bigues de fusta, els trulls i cisternes hi descobrirem escultures que representen lletres, associades totes elles a un text literari: és l’Abecedari de la Llibertat, fruit del treball d’artistes vinguts d’arreu que l’any 1995 van voler fer un primer pas per mantenir viva la memòria d’aquest indret tan especial.

Si teniu l’oportunitat, proveu a viure una posta de sol al Poble Vell de Corbera: és una experiència realment màgica, difícil d’emular en qualsevol altre racó del món.

El Poble Vell. Corbera d’Ebre

Sabíeu que a Faió, localitat veïna de la Terra Alta, s’hi celebra una de les recreacions més importants de la península? Un dia a l’any, coincidint amb les dates de l’inici de la Batalla de l’Ebre, centenars de recreadors, ataviats amb uniformes i armes que semblen (o en alguns casos, ho son) reals, escenifiquen el pas dels soldats republicans a l’altra banda de l’Ebre i l’inici dels combats amb les tropes franquistes. No hi falten barcasses, fusells, metralladores, trinxeres, vehicles, explosions… fins i tot hi podem veure avions sobrevolant el camp de batalla!

Diverses hores d’escenificació amb diferents punts d’acció que culminen amb una encaixada de mans i abraçada multitudinària, per mostrar que això només ha estat un joc. Un joc per mantenir viva la memoria d’allò que no ha de tornar a pasar mai més.

Us han entrat ganes d’anar a veure aquest espectacle? Teniu la oportunitat de fer-ho el proper dissabte 28 de juliol! A més, podeu complementar el dia visitant el fantàstic Museu de la Batalla de l’Ebre que hi ha a la localitat i de refrescar-vos fent una excursió amb kayak al pantà de Riba-Roja, on les aigües del Matarranya es barregen amb les de l’Ebre i on fins i tot podreu arribar a tocar el campanar de l’antic poble que va quedar enfonsat sota les aigües del pantà fa més de 50 anys.

Recreació de la Batalla de l’Ebre. Faió, 2017

Per descobrir els racons més secrets i les històries més amagades de la Batalla de l’Ebre us recomanem gaudir d’alguna de les visites guiades que ofereixen diferents empreses del territori i que de ben segur que us encantaran.

Rutes Borrell

Especialitzats en rutes en 4ࡪ, per descobrir d’una manera totalment diferent els espais històrics de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. El seus guies-conductor us portaran pels indrets més emblemàtics de la Batalla de l’Ebre, i també pels de més difícil accés mentre reviviu la duresa de la guerra amb les seves explicacions. Ofereixen experiències de mig o un dia totalment personalitzades.

Terra enllà

Terra Enllà és el projecte personal d’una parella –periodista i antropòloga– que viu la història a flor de pell i així ho saben transmetre als qui volen descobrir la Batalla de l’Ebre. Amb un relat allunyat de posicionaments polítics, plenament historicista però també emocional, ens permeten descobrir la Batalla de l’Ebre amb diverses rutes que combinen la visita a espais històrics amb altres activitats arrelades al territori.


Els centres d’interpretació de la Batalla de l’Ebre, el Museu de l’Exili i el Memorial Democràtic reobren les portes

Els centres memorials de la Generalitat tornen a obrir les portes al públic després del tancament pel coronavirus. Es tracta dels cinc centres del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), ubicats en diferents municipis de la Terra Alta el Museu Memorial de l’Exili (MUME), situat a la Jonquera (Alt Empordà) i el Memorial Democràtic, a Barcelona. La reobertura es farà complint les mesures de seguretat, amb un terç de l’aforament, recorreguts que facilitaran una distància mínima de dos metres entre visitants i guants, mascaretes i desinfectants de mans. El primer en obrir serà el centre d’interpretació 115 Dies de Corbera d’Ebre, que ho farà aquest dimarts i l’últim el Memorial Democràtic, que ho farà el 2 de juny.

En concret, el centre d’interpretació 115 Dies de Corbera d’Ebre obrirà les portes aquest dimarts 26 de maig a partir de les 10.00 hores. A partir d’aquest dissabte, els cinc centres d’interpretació del COMEBE obriran tots els caps de setmana, de forma simultània. La iniciativa busca afavorir el turisme interior i aconseguir un augment significatiu del nombre de visitants.

Fins ara, el centre 115 Dies era l’únic que sempre estava obert els caps de setmana perquè el seu horari és de dimarts a diumenge. Els altres quatre centres, que només obren els caps de setmana, s’anaven alternant.

L’any 2019 el COMEBE va rebre més de 9.000 visites. Es calcula que durant els mesos de confinament s’han perdut unes 4.500 visites.

Pel que fa al Museu Memorial de l’Exili, obrirà a partir del 29 de maig. L’horari serà de 1.00 a 18.00 hores de dimarts a dissabte i diumenge i festius de 10.00 a 14.00 hores. Davant la impossibilitat d’utilitzar les audioguies, els visitants es podran descarregar la informació en els seus dispositius mòbils en català, castellà, francès, anglès i alemany. A més de la mostra permanent, es podran visitar les exposicions temporals ’Art i exili. Artistes de l’exili català de 1939’ i ’Art i memòria: fugir’.

El 2019 el MUME va rebre prop de 18.500 visitants, la meitat dels quals van ser estudiants d’ESO i batxillerat. Es calcula que en els darrers dos mesos i mig s’han perdut unes 4.000 visites.

Per últim, el Memorial Democràtic situat al carrer del Peu de la Creu de Barcelona reobrirà les portes el 2 de juny en l’horari habitual – de dimarts a dissabte laborables de 10.00 a 18.00 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores


Centre d’Interpretació La Trinxera

“La Trinxera” és un centre particular a mans d’en Pere Sanz que ofereix una exposició permanent de material utilitzat durant la Guerra Civil a la Batalla de l’Ebre. Les peces de l’exposició són majoritàriament el fruit de molts anys de la seva recerca als escenaris on va tenir lloc la batalla. També es poden veure objectes procedents de donacions altruistes, intercanvis i adquisicions.

La visita va ser atípica per la mateixa idiosincràsia del centre d’interpretació i d’en Pere Sanz que el gestiona. Cal reconèixer la quantitat i varietat de material de guerra exposat a les vitrines del centre i a la gran sala, així com de documentació relacionada amb el conflicte, des de publicacions de premsa escrita fins a testimoniatges de soldats i població civil.

Si bé les vitrines volen agrupar el contingut temàticament, cal fer constar un cert desordre per l’excessiva acumulació de material, on gairebé la totalitat no està informat detalladament i només la presència d’en Pere Sanz com a “guia” ens va alliberar d’algun dubte o ens va fer adonar d’alguna curiositat.

Com deia, en Pere Sanz ens va fer de guia per tota l’exposició. En les gairebé tres hores de recorregut, ens va acompanyar vitrina a vitrina repassant i comentant el material exposat, el seu nom, del bàndol a qui pertanyia, la seva utilitat o on i com ho havia aconseguit. També ens va fer partícips de desenes d’històries de la batalla de l’Ebre, del poble i de la seva recerca de material.

En Pere responia a totes les nostres preguntes amb la seguretat de qui ho ha fet durant molts anys. Al explicar-nos el que ha arribat a trobar a tots aquests escenaris que ha recorregut i davant d’una pregunta nostre de si havia trobat restes humanes, recordaré dues coses que ens explicà.

La primera és que els centenars de cossos que ha arribat a trobar (i ens mostrà una bona col·lecció en fotografies), tots eren de soldats republicans. Només un va ser del bàndol nacional. Segons ens explica, quan els nacionals avançaven la línia del front, identificaven els seus morts cobrint-los amb terra i deixant una ampolla dreta al costat perquè fossin recollits posteriorment quan les condicions del front ho permetessin. Evidentment, els soldats republicans, els ignoraven i els deixaven podrir a cel obert. L’únic soldat nacional que va trobar possiblement fou perquè no el van localitzar o perquè va desaparèixer l’ampolla que l’acompanyava.

L’altre història que em sobtà fou quan en Pere explicà quan un cop trobà unes restes d’un soldat. De la zona de l’estómac sortia una tomaquera amb els seus fruits. Això fou conseqüència de que el soldat, el dia abans de morir, havia menjat tomàquets i les llavors del seu estómac feren créixer la tomaquera.

El recorregut pel centre d’interpretació va ser molt personal i gosaria dir, peculiar. En Pere és un personatge del tot particular, que ens va transmetre la seva visió del que va ser la batalla de l’Ebre. Segons ens deia, per estalviar energia i no passar calor, encenia i apagava els llums de les vitrines, mentre ens explicava les seves desavinences amb l’administració. Repeteixo, una visita peculiar que crec recordarem molt de temps.


Corbera d'Ebre

Corbera d’Ebre se situa a la comarca de la Terra Alta. La vila històrica ha estat destruïda en diferents ocasions, la pitjor de les quals va ser el desastre de la Batalla de l’Ebre el 1938. El "Poble Vell", declarat bé d'interès cultural com a lloc històric per la Generalitat de Catalunya (1992), suposa un retrobament amb la nostra història a través d'un lloc devastat per la guerra. Actualment aspira a convertir-se en un bell paisatge per a la pau. També destaca el Centre d’Interpretació 115 dies, punt central de la xarxa de museus i centres d’interpretació sobre la Guerra Civil.

El municipi de Corbera d'Ebre es troba al sector de llevant de la comarca, en contacte amb la Ribera d'Ebre i al sud amb les terres de Gandesa. L’origen fou un poblat ibèric o un castell protohistòric.

Actualment, la base econòmica del terme és l'agricultura de secà dedicada al cultiu de la vinya, les oliveres i els arbres fruiters. L'activitat industrial depèn directament del sector agrícola.


Les dues mirades de Corbera d'Ebre el progrés i futur i el passat

Avui dia, quan visitem aquest municipi podem diferenciar entre dues Corbera d'Ebre amb aspectes ben diferents ja que una d'elles, coneguda com el Poble Vell, quedà destruïda per la crueltat de la Guerra. Quan això succeí els propis habitants s'anaven traslladant cap a la part baixa del turó on formaren l'actual poble de Corbera d'Ebre .

El Poble Vell ha estat declarat Bé d'Interès Cultural i s'ha convertit en un territori-monument per la pau ja que s'ha transformat en una espècie de museu a l'aire lliure.

A part de poder veure el impacte que tingué la devastadora guerra per la població civil, també s'hi pot veure l'abecedari per la llibertat. Són 28 lletres que s'han anat ubicant a diferents indrets de les restes que queden de l'antic poble.

Proper al Poble Vell de Corbera d'Ebre hi ha situat el centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre anomenat &ldquo115 dies&rdquo i recentment inaugurat (juliol 2008), el qual vol explicar des d'una perspectiva política i bèl·lica el que succeí en aquests 115 dies de guerra.


Watch the video: El Centre dInterpretació 115 dies de Corbera es convertirà en museu (November 2021).